Igman: Održana centralna manifestacija „Odbrana BiH-Igman 2018“

Centralna manifestacija „Odbrana BiH-Igman 2018“, kojoj je prisustvovalo više hiljada građana, održana je u petak na Igmanu.

Delegacije, među kojima i delegacija Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo predvođena ministrom Muharemom Fišom, odale su počast na šehitlucima i spomen-obilježjima na Igmanu (Grkarica, Proskok, Veliko polje, Mrazište i Brezovača).

U okviru programskih sadržaja manifestacije realizirani su vjerski, kulturno-umjetnički program, sportske aktivnosti i obrazovni sadržaji, te upriličen defile veterana Armije i MUP-a RBiH.

Brojne delegacije svih nivoa vlasti u BiH, te predstavnici boračkih udruženja i građani, odali su počast i prisjetili se historijskih dana za odbranu države.

Ministar za boračka pitanja KS Muharem Fišo istakao je u svom obraćanju prisutnima da posljednja hapšenja boraca Armije RBiH i procesuiranje naših komandanata neće izazvati smutnju u redove boraca.

„Danas sa ovog mjesta poručujemo da se ne bojimo i da nikada nećemo dozvoliti da nam se ponove dešavanja iz agresije na Republiku BiH. To ne možemo oprostiti i zato moramo biti zajedno kako bi nastavili njegovati istinu o časnoj borbi Armije RBiH i MUP-a RBIH“, poručio je ministar Fišo.

Dodao je da su brojne delegacije obišle sva spomen obilježja na Igmanu i da tako čuvamo sjećanje na naše najbolje sinove.

Ministru Fiši uručena je i zahvalnica za doprinos organizaciji ovogodišnje manifestacije, na kojoj je dodijelio i nagrade najboljima u disciplini skok u dalj.

Također su održana takmičenja u nekoliko drugih sportskih disciplina.

Skupu su se obratili i federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević, te predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Manifestacija Odbrana BiH-Igman 2018“ otvorena je u četvrtak polaganjem cvijeća te odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine na Šehidskom spomen mezarju „Kovači“.


Nakon polaganja cvijeća na centralnom nišanu šehidima i prvom predsjedniku Predsjedništva RBiH Aliji Izetbegoviću cvijeće je položeno na Spomen obilježje stradalim civilima u ulici Ferhadija zatim na spomenik Vječna vatra, Spomen obilježje djeci opkoljenog Sarajeva te u haremu Alipašine džamije kao i prvim žrtvama agresije na našu državu Olgi Sučić i Suadi Dilberović.