Igman: Obilježena 26. godišnjica pogibije Čedomira Bate Domuza i Smaje Some

Na spomen-obilježju Brezovača na Igmanu u ponedjeljak je obilježena 26. godišnjica pogibije Čedomira Domuza i Smaje Some.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo položio je cvijeće i odao počast na grobu hrabrog branioca i dobitnika najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“, nosioca „Ordena zlatnog grba sa mačevima“, kao i „Policijske medalje za hrabrost“ Čedomira Bate Domuza.

Pored ministra Fiše cvijeće su položile brojne delegacije predstavnika vlasti svih nivoa, boračkih udruženja, te potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović.

Prisutni su se prisjetili i najstarijeg borca na Igmanu Smaje Some koji je u borbama vođenim istog dana također izgubio svoj život.

Nešto ranije na mezar Smaje Some na Šehidskom mezarju Kahrimani u Pazariću cvijeće su položili saborci, porodica, predstavnici boračkih udruženja i pomoćnik ministra za boračka pitanja KS Osman Smajlović.

Ministar Fišo u obraćanju brojnim građanima na Brezovači istakao je hrabrost heroja sa Igmana i značaj njihove borbe za Republiku Bosnu i Hercegovinu.

„Predlažem da ovo spomen-obilježje na Brezovači postane Park borbe protiv fašizma, Park slobode i sjećanja na naše šehide. Pokrećem ovu inicijativu sa ovog za nas svetog mjesta“, kazao je ministar Fišo.

Čedomir Domuz je rođen 30. marta 1960. godine u Binježevu - Hadžići. Poginuo je 30. jula 1992. godine na Rogoju - Trnovo, kao vojnik na dužnosti komandira izviđačko-diverzantskog voda, pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine.

Posthumno je 1992. godine odlikovan najvišim ratnim priznanjem „Zlatni ljiljan“ , a 1994. godine i „Ordenom zlatnog grba sa mačevima“.

Smajo Somo je bio najstariji borac Armije Republike Bosne i Hercegovine na Igmanu, a imao je 70 godina.