Godišnjica formiranja Prve proleterske brigade: Ministar Muharem Fišo odao počast palim borcima

Savez antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) u BiH obilježio je u subotu u Rudom 77. godišnjicu formiranja Prve proleterske brigade, a cvijeće na spomen obilježje položio je i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo.

Više od 300 antifašista iz BiH i regiona, članovi brojnih udruženja koja baštine tradiciju antifašizma, u Rudom su du obilježili godišnjicu formiranja Prve proleterske brigade NOR-a polaganjem cvijeća na spomen obilježje ali i partizansko groblje u Rudom.

Ministar Fišo u obraćanju na svečanoj akademiji istakao je da antifašizam nije ideologija već da je to teorija opstanka ljudskog roda, te poručio da mladima treba prenijeti historijske činjenice svijetle borbe protiv fašizma.

Antifašisti su podsjetili da je Prva proleterska narodnooslobodilačka udarna brigada formirana 21. decembra 1941. godine, a odluku o formiranju brigade donio je Centralni komitet KPJ, a formirao ju je Vrhovni komandant NOV i POJ Josip Broz Tito.

Na dan formiranja imala je šest bataljona. Ova brigada je za vrijeme oslobodilačkog rata rata prešla preko 20.000 kilometara, u borbama je učestvovalo preko 22.000 boraca iz cijele Jugoslavije. Poginulo je preko 7500, a dala je 83 narodna heroja.

Prva proleterska brigada Narodno-oslobodilačkog pokreta je bila jezgro buduće partizanske vojske koja je do kraja Drugog svjetskog rata brojala oko 800.000 boraca.

Iz Rudog je poslana poruka da je u ovom vremenu potrebna još veća promocija vrijednosti antifašizma i jačanja zajedništva naroda sa ovih prostora.

Ministar Fišo u Starom Rudom posjetio je i Spomen obilježje ubijenim, odvedenim i nestalim Bošnjacima Rudog 1992. godine.