Godišnjica bitke na Dujmovskim brdima: Prvi Korpus Armije RBiH uspio je vratiti dio izgubljenog teritorija van Sarajeva bez ijednog poginulog borca

Godišnjica Bitke na Dujmovskim brdima obilježena je u subotu u organizaciji Udruženja "Druga viteška". Prvih dana oktobra 1994. godine na treskavičko-bjelašničkom pravcu oslobođene su značajne kote i ostvaren veliki prodor u dubinu neprijatelja. Oslobodivši dominantne objekte na Bjelašnici, poput najvišeg vrha 2067, i platou Treskavice, snage Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine dobile su zadatak da 29. oktobra ‘94.godine zaposjednu neprijateljsku liniju jugoistočnim vijencem Bjelašnice sve do obronaka Treskavice na objektima Šiljak - Hojta - Borikovac.

Te godine Prvi korpus Armije RBiH uspio je vratiti dio izgubljenog teritorija van Sarajeva, bez ijednog poginulog borca. Na svim značajnim lokacijama za ovu bitku položeno je cvijeće, a ministar za boračka pitanja KS Muharem Fišo istakao je da su golobradi mladići u svojoj briljantnoj akciji bez ijednog gubitka nanijeli veliki udar agresoru.

"Ratne 1994. godine na današnji dan pripadnici Druge viteške motorizovane brigade sa ostalim jedinicama Prvog korpusa te pripadnicima MUP-a Republike Bosne i Hercegovine izvojevali su jednu od najvećih pobjeda nad agresorom", naglasio je.

Dodao je i da se ovakva generacija rađa jednom u petsto godina i da je zadivila cijeli svijet.

"Zato pamtimo herojstvo naših najboljih sinova šehida i poginulih boraca i širimo istinu o herojskom putu slavne Armije RBiH", poručio je ministar Fišo.

Borci, te veliki broj građana i učenika novogradskih osnovnih škola danas su se prisjetili jednog od najznačajnijih datuma u bližoj historiji.

U jednom od novinskih članaka, koji je napisan početkom novembra 1994.godine, navedeno je kako je u akciji na Dujmovskim brdima podno Treskavice, u igri sarajevskih nestašnih dječaka, zarobljen je do sada najveći ratni plijen Armije RBiH. Preuzeto je pet tenkova T-55, četiri oklopna transportera, sedam kamiona, autobus, dva topa B-1, sedam "strijela 2M",14 PAM-ova, oko 1.000 granata, 100.000 metaka raznih kalibara.