Ferhadija 27 godina nakon masakra: Sjećanje na ubijene Sarajlije u redu za hljeb

Prošlo je 27 godina od masakra u redu za hljeb, koji je ujedno bio prvi od tri najveća koja su se desila u Sarajevu, tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu u periodu od ‘92. do 95.godine.

Bio je lijep proljetni dan - grad je pod opsadom, ali mnoge Sarajlije i dalje gaje nadu da će sve to brzo proći. U centru grada, u tadašnjoj ulici Vase Miskina (danas Ferhadija), građani su stajali u redu za hljeb. A onda su s lokaliteta Borije ispaljene tri granate. Ubijeno je 26 ljudi, a 108 ranjeno.

Poginuli su: Nedžad Abdija, Ismet Ašćerić, Ruždija Bektešević, Snježana Biloš, Predrag Bogdanović, Vladimir Bogunović, Vasva Čengić, Gordana Čeklić, Mirsad Fazlagić, Emina Karamustafić, Mediha Omerović, Bahrija Pilav, Mila Ruždić, Mile Ružić, Hatidža Salić, Galib Sinotić, Abdulah Sarajlić, Sulejman Sarajlić, Sreten Stamenović, Srećko Šiklić, Božica Trajeri – Pataki, Vlatko Tanacković, Srećko Tanasković, Tamara Vejzagić – Kostić, Jusuf Vladović i Izudin Zukić.

Ovim povodom, delegacija Kantona Sarajevo predvođena dopredsjedavajućom Skupštine Smiljanom Viteškić i dopredsjedavajućim Viborom Handžićem, te zastupnicima i ministrima u Vladi položila je cvijeće na mjesto stradanja naših sugrađana.

Pored kantonalne vlade, vijence su položili član Predsjedništva BiH Željko Komšić, gradonačelnik Grada Abdulah Skaka, kao i mnogobrojna udruženja i porodice ubijenih.