Danas se obilježava 28. godišnjica formiranja Prvog korpusa Armije RBiH: Brojne delegacije odale počast i položile cvijeće na Kovačima

Polaganjem cvijeća na Spomen obilježje poginulim pripadnicima Armije RBiH i MUP-a RBiH u periodu 1992 – 1995. godine, te na mezar prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića na Šehidskom mezarju na Kovačima počelo je svečano obilježavanje 28. godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije RBiH.

Brojne delegacije su danas odale počast poginulim i polaganjem vijenaca, učenjem Fatihe i minutom šutnje još jednom se sjetili boraca i branitelja koje su dali živote za odbranu Bosne i Hercegovine, kao i svih civila koji su svoje živote ugradili u temelje naše domovine.

U ime Predsjedništva BiH vijence su položili predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić. Počast svim poginulim polaganjem cvijeća odali su i predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Mirza Čelik, ministar za boračka pitanja KS Hajrudin Grabovica, ministar MUP-a KS Ismir Jusko, delegacije općine Centar te predstavnici brojnih općinskih i kantonalnih boračkih udruženja i organizacija.

Cvijeća šehidima i poginulim borcima Armije RBiH položeno je i na mezarju kod Alipašine džamije, na groblju „Lav“, na mezarju „Stadion“, te na grobljima „Sveti Josip“ i „Sveti Marko“.

Općinske delegacije su na spomen-obilježjima i mezarjima/grobljima položile cvijeće i odale počast šehidima i poginulim borcima Armije RBiH na područjima svih općina Kantona Sarajevo.

U organizaciji Ministarstva za boračka pitanja KS Svečana akademija u povodu godišnjice obilježavanja Prvog korpusa Armije RBiH bit će upriličena danas u 17:00 sati na Šehidskom mezarju na Kovačima, uz postrojavanje počasnog voda i vjerskog obred za poginule branitelje.

Od 18:00 sati planirani sadržaji u okviru ove akademije bit će nastavljeni u Amfiteatru Memorijalnog kompleksa Kovači.