Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope: Položeno cvijeće na spomen-obilježje "Vječna vatra"

Povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, delegacija Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo položila je danas cvijeće i odala počast na spomen-obilježju "Vječna vatra".


Cvijeće su položili i predstavnici Predsjedništva BiH, Federacije BiH, te Saveza udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja “Zlatni ljiljan” i “Zlatna policijska značka” Kantona Sarajevo.


"Pobjeda nad fašizmom je izuzetno važna za sve građane BiH i te tekovine treba da njegujemo, jer na njima bh. društvo mora biti zasnovano", poručeno je ovom prilikom.


Ministar za boračka pitanja KS Ismir Jusko rekao je da su ovo i dani kada se sjećamo svih onih koji  su svoje živote dali da bi mi danas živjeli u miru, slobodi, nezavisnosti.


“Ne možemo zaboraviti mnoge bh. sinove i kćeri koji su dali svoje živote u narodno-oslobodilačkom ratu 1942-1945. kao i u odbrambeno-oslobodilačkom ratu iz perioda 1992-1995”, istakao je.


Predsjednik Saveza udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja “Zlatni ljiljan” i “Zlatna policijska značka” KS Ismet Godinjak istakao je da se  moramo boriti protiv fašističkih ideja, prvenstveno kroz edukaciju mladih i razvijanje svijesti o antifašizmu, ali i prihvatanje istine o protekloj agresiji.


“To je dugotrajan proces,  ali moramo biti istrajni na tom putu ”, poručio je Godinjak.