Članovi Udruženja dijaliznih i transplantiranih pacijenata zahvalili na podršci ministru Fiši i Vladi KS

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo primio je danas pripadnike boračke populacije koji su ujedno i predstavnici Udruženja dijaliznih i transplantiranih pacijenata Kantona Sarajevo a koji su mu ovom prilikom zahvalili na finansijskoj podršci  Ministarstva  njihovom Udruženju i članovima.


Kako je istakla  predsjednica Udruženja Amela Šiljević, od 300 dijaliznih bolesnika u Kantonu Sarajevo većina su pripadnici boračke populacije. Dodala je da u ovom ministarstvu imaju kontinuiranu pomoć i razumijevanje, kao i od Vlade Kantona Sarajevo.


"Na našu inicijativu iz Budžeta KS izdvojena su sredstva za nabavku šest aparata za hemodijalizu i jedan multifiltrat koji su krajem prošle godine stigli u Klinički centar, što je za nas najvažnije. U Kantonu Sarajevo imamo 53 aparata i svaki je bio u funkciji više od 15.000 radnih sati, koliko je zakonom maksimalno propisano. Danas smo dobili obećanje i od Općine Stari Grad da će nam donirati sredstva za nabavku još jednog aparata za hemodijalizu", navela je Šiljević.


Razgovarano je i o programu obilježavanja Svjetskog dana bubrega i Evropskog dana doniranja organa koje će Ministarstvo za boračka pitanja podržati i ove godine.

Kao lični doprinos širenju svijesti o važnosti doniranja organa ministar Fišo je ovom prilikom potpisao i donorsku karticu.