Čestitke svim braniteljima: Na današnji datum zvanično je formirana Armija Republike Bosne i Hercegovine

Povodom 15 aprila-Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Mirza Čelik, premijer Mario Nenadić i ministar za boračka pitanja Hajrudin Grabovica, položili su danas cvijeće na Šehidskom mezarju “Kovači”, grobljima "Sveti Marko" i "Sveti Josip" kao i šehidskom mezarju "Stadion", te odali počast poginulim borcima.


Predsjedavajući Čelik kazao je da je ovo jedan od najznačajnih datuma u historiji BiH.


"Nikada ne smijemo zaboraviti formiranje Armije RBiH, jedine legalne i legitimne vojne sile koja je odbranila Bosnu i Hercegovinu tokom agresije i koja je zaslužna za njen opstanak. Danas, kao i svake godine, polažemo cvijeće i odajemo počast svima koji su dali živote za našu zemlju", rekao je predsjedavajući Čelik, čestitajući Dan Armije.


U ime Vlade KS, premijer Mario Nenadić čestitao je Dan Armije RBiH svim građanima, posebno pripadnicima Armije i članovima porodica poginulih boraca.


“BiH kao država je preživjela, između ostalog, zahvaljujući ogromnim naporima i žrtvama koje su pripadnici Armije RBiH dali tokom gotovo četverogodišnjeg rata i opsade. Svi mi koji smo sudionici stvaranja Armije koja je u to doba nastajala iz Teritorijalne odbrane, iz samoorganizovanja građana BiH, svjesni smo da bez Armije i bez Teritorijalne odbrane BiH ne bi preživjela. Danas nam ostaje da se s ponosom sjećamo svih žrtava koje su dale svoje živote za slobodu koju danas uživamo. S ponosom se sjećam svojih ratnih saboraca i drugova, svih građana, kako vojnih, tako i civilnih žrtava. Želim njihovim porodicama da izrazim iskreno saučešće i zahvalnost za sve što su dali za odbranu svoje zemlje", rekao je premijer Nenadić.

Odlukom Predsjedništva BiH, 15. aprila 1992. godine, formirana je Armija Republike Bosne i Hercegovine, koja je u najtežim okolnostima barbarske agresije na našu domovinu herojski odbranila ustavni poredak RBiH, ispisujući najčasnije stranice u hiljadugodišnjem periodu postojanja BiH.


Armija RBiH bila je sastavljena od jedinica Teritorijalne odbrane dijela tadašnje Patriotske lige BiH i u vrijeme rata bila je jedna legitimna vojna snaga na teritoriji BiH. Formirana je od sedam korpusa koji su obuhvatali regije: sarajevsku, tuzlansku, zeničku, travničku, mostarsku, regiju sadašnjeg Unsko-sanskog kantona i područje Konjica i okolice.


Petnaesti april je svakako jedan od najznačajnih datuma u modernoj historiji  Bosne i Hercegovine, jer su tog dana zvanično formirane snage koje su uprkos mnogo brojnijem i daleko bolje naoružanom agresoru, uspjele odbraniti zemlju i njen teritorijalni suverenitet i integritet.