Centralni dio manifestacije „Odbrana BiH – Igman 2019“ u petak, 02. augusta

Članovi Organizacionog odbora manifestacije „Odbrana BiH – Igman 2019“ najavili su na današnjoj press konferenciji program, a time i sve događaje i aktivnosti planirane u okviru ove manifestacije koja će se održati po 19. put.

Centralni dio manifestacije „Odbrana BiH – Igman 2019“ planiran je za petak, 02. augusta. I ovogodišnja tradicionalna manifestacija bit će održana pod motom „Dođi i posvjedoči“, a prema najavama dopredsjednika odbora i ministra za boračka pitanja Kantona Sarajevo Ismira Juske, očekuje se okupljanje više od 20.000 ljudi.

Generalni sekretar odbora Hamdija Hasanović je naveo da će ovom manifestacijom biti odata počast svim herojima koji su živote dali za BiH, ali u isto vrijeme biti omogućeno našim preživjelim braniocima da se susretnu i međusobno potvrde jedni drugima da još uvijek stoje na istom putu, putu odbrane naše jedine domovine.

„Ova manifestacija šalje dvije poruke, prva je da se nikada ne zaboravi ono što smo preživjeli, a druga je da mladim generacijama pošaljemo poruku da daju sve od sebe i u budućnosti oni rade na tome da se nikada nikome ono zlo ne ponovi“, poručio je ministar Jusko.

Dodao je kako je svima nama veoma bitno da na ovim obilježavanjima prisustvuju mladi ljudi i tako upoznaju svoju istoriju, „jer je ona najbolji učitelj, posebno kada je slijedite na pravi način“.

„Za mene je porazno i tragično da dođete na jedan Tunel spasa, koji je bio 'arterija' za grad Sarajevo, ali i cijelu BiH, i tamo sretnete četrnaestogodišnjeg dječaka ili djevojčicu iz Njemačke, Italije, Francuske,... koji su došli da obiđu tunel, a da naša djeca koja žive u KS u tim godinama sa svojim školama nisu mogli da dođu da ga obiđu“, potcrtao je ministar Jusko.

Najavio je da će manifestacija „Odbrana BiH - Igman 2019“' okupiti učesnike iz cijele države, te se zahvalio Vladi KS koja je izdvojila dodatna sredstva kako bi bila upotpunosti zatvorena finansijska konstrukcija.

Promotivni spot kojim se najavljuje ovogodišnja manifestacija možete pogledati na ovom linku:

https://mbp.ks.gov.ba/sites/mbp.ks.gov.ba/files/odbrana_bih_igman_2019_-_17.ogg