Branioci Rakovice hrabrošću, dostojanstvom, ali i ogromnom ljubavlju prema BiH porazili do zuba naoružanog agresora

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo prisustvovao je danas obilježavanju godišnjice deblokade Rakovice i, tom prilikom, odao počast i poštovanje poginulim, ali i svim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine koji su učestvovali u ovom sudbonosnom događaju za stanovnike ovog sarajevskog naselja.

U svom obraćanju prisutnima, ministar Fišo je istakao da se današnjom prigodnom svečanosti obilježila 25. godišnjica pobjede kada su hrabri Rakovičani - borci naše armije agresoru taj dan pokazali da hrabrošću, dostojanstvom, ali i ogromnom ljubavi prema svojoj jedinoj domovini Bosni i Hercegovini mogu poraziti do zuba naoružanog neprijatelja koji je tada važio za treću vojnu silu u Evropi.

„Tri stotine heroja Armije RBiH i pripadnika tadašnjeg MUP-a u toj akciji pokazali su daleko nadmoćnijem neprijatelju da neće moći proći ono što su oni zamislili i planirali, i zaista je bilo tako. Zahvaljujući toj akciji, iz njihovih redova iznjedren je najmlađi dobitnik najvišeg ratnog priznanja 'Zlatnog ljiljana' naš rahmetli Admir Vreto koji je, nažalost, u ovoj odsudnoj borbi sa još 30 naših najboljih sinova izgubio život“, podsjetio je ministar Fišo.

Dodao je kako nam sve ovo pokazuje i daje za pravo da našoj djeci kažemo da su ovdje bili okupatori koji su htjeli od Rakovice da naprave Srebrenicu, ali da su njihove zle namjere onemogućili pomenuti poginuli borci, ali i preživjeli koji su danas prisutni među nama.

„Naši branioci danas su sa sjedim glavama, a tada su imali 20 do 25 godina, a neki i mlađi, nisu to tada dozvolili i stvorili su uslove da danas živimo u miru i slobodi. Fašističke ideologije i sa lijeve i sa desne strane, nažalost, i dalje ne miruju te stalno pokušavaju i pokušavat će da prikažu smutnju i nesigurnost suživota u BiH, nemogućnost ekonomskog i privrednog prosperiteta naše zemlje, kao i da je tamo gdje je treba predstaviti u dobrom svjetlu predstavljaju kao negativnu“, kazao je ministar Fišo prisutnim borcima, rodbini, prijateljima i komšijama poginulih stanovnika ovog mjesta, ali i njihovoj djeci.